2021-04-16 11:33:22• hírek • Bede Emőke

Ezeken a Szatmár megyei településeken tudnak jelenleg ASP-gócokról

Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com
Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság pénteken közölte, az elmúlt napokban két, Apában található afrikai sertéspestis gócos is sikerült felszámolni, így immár tizenegyre nőtt a megtisztított gazdaságok száma.

 

A korábbi akcióknak köszönhetően Mezőpetriben négy, Apában kettő, Tasádon, Piskolton, Reszegén pedig egy-egy gócot sikerült ASP-mentesíteni, Szamosdobon és Domahidán azonban még mindig tart a folyamat. Mindezeken túl Nagykárolyban, Szilágypéren, Börvelyben, Kálmándon, Kökényesden, Dabolcon és Peleszarvadon is vannak igazoltan fertőzött sertésállományok.


A betegség azonban nem csak a háztáji sertéseket tizedeli, hanem a vaddisznókat is. Az erdészek és vadászok a fertőzés Szatmár megyei megjelenése óta összesen 259 elhullott állatra bukkantak, s ezek közül 201-ben mutatták ki a kórokozó jelenlétét. A vadászok ugyanakkor kilőttek további 2896 példányt, melyek közül 167 volt fertőzött. 2021-ben még csak 2 elpusztult vaddisznóra bukkantak, de ezek halálát egyik esetben sem az afrikai sertéspestis okozta – derül ki az igazgatóság heti összesítőjéből.


Bár az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, azonban jelentős károkat tud okozni a sertésállomány megtizedelése által. Épp ezért a Szatmár megyei DSVSA arra kéri a sertéstartókat, ha bármilyen tünetet vesznek észre az állaton, értesítsék az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keressék fel az illetékes állatorvost.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: